« Tagasi

Alanud on aktiivsem laada- ja kauplemishooaeg. Mida jälgida toidu ostmisel laadalt?

Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Enne ostu sooritamist tuleb meeles pidada, et külmkapitemperatuuri vajav toit tuleb võimalikult kiirelt viia koju külmkappi. Sellist toitu ei tohi kindlasti jätta sooja autosse.

Enne ostu sooritamist veenduge, et:

  • toit näeb välja värske ja kvaliteetne;
  • müüja on puhas ja peab kinni hügieeninõuetest;
  • müüja oskab anda informatsiooni toidu koostisosade ja allergeenide kohta;
  • toitu, mis vajab säilimiseks külmkapitemperatuuri, hoitakse sobivates tingimustes. Ärge ostke toitu, mis peab olema külmkapitemperatuuril, aga on pikalt hoitud päikese käes. Haigusi tekitavad mikroorganismid võivad paljuneda väga kiiresti kui toitu säilitatakse valel temperatuuril;
  • toitu hoitakse kaitstuna saastumise eest. Näiteks kui laat toimub asukohas, kus on palju tolmu (lähedal toimub teeremont vms), siis jälgige, et pakendamata toit on kaetud.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata suitsutatud toodete tarbimisele. Seda seetõttu, et toidus võivad kõrgetel temperatuuridel mittetäieliku põlemise käigus tekkida Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (PAH), mis on kantserogeensed, ehk võivad tekitada vähki.

Enne ostu sooritamist laadalt tasub:

  • toodet maitsta – väga intensiivne suitsumaitse võib viidata PAH ühendite normi ületamisele;
  • pöörata tähelepanu toote välimusele – kõrbenud tahmane toode tasub jätta ostmata;
  • uurida, kuidas on toode valminud – kui toode on valmistatud nii, et sealt on tilkunud rasv lõõmavatele laastudele, siis on võimalus PAH ühendite tekkimisele toote valmistamisel. Lisaks tasuks küsida, mis puitu on suitsutamiseks kasutatud. Suitsutamiseks ei sobi vaigused ja pehmed puidud nagu kuusk ja mänd.